Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS34 - AKCİĞER ADENOKARSİNOMLARINDA MORFOLOJİK BULGULARIN PROGNOSTİK ÖNEMİ
Pulmoner Patoloji
Emel Kılıçarslan1, Nezih Özdemir2, Hülya Ellidokuz3, Bahar Şanlı2, Duygu Gürel4
1Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı
4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
 

Amaç: Akciğer kanseri maligniteye bağlı ölümlerin başında gelmektedir. Akciğer adenokarsinomları da en sık görülen histolojik alt tiptir. Bu tümörlerdeki prognostik faktörlerin belirlenmesi ve bunun da tedavide yol gösterici olması önem taşımaktadır. Akciğer adenokarsinomlarında derecelendirme, üzerinde durulan ancak henüz objektif parametrelerin belirlenemediği, patoloji raporlarının olmazsa olmaz komponentidir. Bu çalışmanın amacı birtakım histolojik parametrelerin prognostik önemini ortaya koyabilmektir.

Materyal ve Metod: Bu çalışmaya 2008-2012 yılları arasında cerrahi olarak tedavi edilmiş ve bir kısmı adjuvan tedavi almış 76 akciğer adenokarsinomu olgusu dahil edilmiştir. Bu olgulara ait tümörlerin hematoksilen&eozin boyalı preparatları ışık mikroskop altında dominant patern, kötü prognostik faktör olarak belirtilen solid, kribriform ve mikropapiller paternlerin varlığı, solid patern yüzdesi, nekroz, tümör tomurcuklanması, nükleer boyut, mitoz sayısı, lenfovasküler invazyon açısından incelenmiştir. TNM sınıflandırması (2013 AJCC), tümör boyutu ve visseral plevra invazyonu belirtilmiştir. Elde edilen verilerin lokal/uzak rekürrens ve sağkalım ilişkisi istatistiksel olarak araştırılmıştır. İstatistiksel olarak tek değişkenli analizlerde ki-kare testi, çok değişkenli analizde ise Cox Regresyon modeli oluşturulmuştur. Klinik veri yaşam analizinde Kaplan Meier testi modeli ile değerlendirme yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p< 0,05 kabul edilmiştir.

Bulgular: Lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon, lepidik patern dışı diğer paternler (asiner, papiller, solid, mikropapiller), ≥%70 solid patern, solid patern varlığı, 20’lik büyütmede >4 tümör tomurcuğu ve 10 BBA’da ≥5 mitoz ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca solid patern varlığı, tümör tomurcuklanması varlığı ve 10 BBA’da ≥5 mitoz ile uzak metastaz arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki izlenmiştir. Cox regresyon analizine göre lenf nodu metastazı (p=0,007) ve mitoz grubu (p=0,012) genel sağkalım açısından; mitoz grubu (p=0,042) ve tümör tomurcuklanması varlığı (p=0,011) ise uzak metastazsız sağ kalım açısından bağımsız prognostik faktörlerdir. Tümör tomurcuk grubu (p=0,057) ve lenfovasküler invazyonu (p=0,052) çalışmamızda bağımsız prognostik faktörler olarak saptayamamamıza rağmen ölüm ile anlamlı olarak ilişkili bulunmuşlardır. ≥%70’in üzerinde solid patern varlığı da bağımsız bir prognostik faktör olmamakla birlikte da ölüm ile anlamlı olarak ilişkilidir (p=0,037).

Sonuç

Çalışmamızda akciğer adenokarsinomunda sağkalım ve uzak metastaz ile ilişkili bağımsız prognostik faktör olarak saptadığımız mitoz grubu (10 BBA’da ≥5) ve uzak metastazsız sağkalım ile ilişkili bağımsız prognostik faktör olarak saptadığımız tümör tomurcuklanmasının patoloji raporlarında yer alması gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler : Akciğer adenokarsinomu, derecelendirme, sağkalım, tomurcuklanma, mitoz sayısı