Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS42 - MALİGN MELANOM HASTALARINDA İMMÜNOHİSTOKİMYASAL CD80,CD86 VE PDL-1 EKSPRESYONLARININ KLİNİKOPATOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ
Dermatopatoloji
Esra Çobankent Aytekin 1, Betül Ünal1, Özlenen Özkan2, Cumhur İbrahim Başsorgun1
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı
 

Amaç

Malign melanom melanositlerden gelişen ve yüksek immünojenite gösterebilen bir tümördür. Rezeke edilen melanom örneklerinde tümörü infiltre eden lenfositlerin varlığı ve spontan regresyon alanlarının gözlenmesi, melanomu immünoterapi için olası bir hedef haline getirmiştir. Çalışmamızda, 2005-2015 yılları biyopsi örneği alınan veya cerrahi rezeksiyon yapılan hastalara ait örneklerin immünohistokimyasal değerlendirmesi neticesinde CD80, CD86 ve PD-L1 ekspresyon oranlarını belirlemeyi ve bu belirteçlerin evre ve sağkalım gibi klinik özellikler ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve yöntem

Çalışmamız 2005-2015 yıllları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde malign melanom tanılı 80 olgu üzerinden yürütüldü. Olgulara ait uygun parafin bloklarının kesitlerine Hematoksilen-eozin ve immünohistokimyasal olarak CD80, CD86 ve PDL-1 boyaları uygulandı. Olguların HE ve immünohistokimyasal kesitleri ışık mikroskobunda eş zamanlı üç patolog tarafından değerlendirildi. Klinik bulgular, sağ kalım, prognoz, tümör lokalizasyonu, malign melanom alt tipleri, tümör boyutu, Breslow kalınlığı, Clark seviyesi, ülserasyon varlığı, tümör lenfosit yanıtı gibi prognostik bulgular CD80, CD86 ve PDL-1 ekspresyonu ile ve ayrıca tüm parametreler kendi aralarında istatistiksel olarak değerlendirildi.

Bulgular

Hastaların yaş ortalaması 57,48±16,01 olup, hastaların 33’ü kadın, 47’si erkekti.CD80 pozitif ve/veya CD86 pozitif olan hastalarda 5 yıllık sağkalımın istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu izlendi.Tümörde PDL-1 boyanma skoru düşük olan hastalarda da sağkalımın istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu izlendi. Yüzeyel yayılan tip ve lentigo maligna subtiplerinde, mortalitenin anlamlı derecede daha düşük, CD80, CD86 boyanma pozitifliklerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlendi.Ayrıca sağkalım üzerine etkili olan parametrelerden;klinik evre,Breslow kalınlığının < 2mm /≥2mm olması , tümörde ülserasyon görülmesi ve lenf düğümü metastazı ile CD80 ve/veya CD86 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü.

Sonuç

Malign melanom oldukça immünojenik bir tümör olmakla beraber, regresyonu, tedavisi ve prognostik değerlendirmesi immün yıkımdan kaçış özelliği ile doğrudan bağlantılıdır. Elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak, malign melanomda PDL-1, CD80, CD86 ekspresyonunun prognostik belirteç olarak kullanılabileceğini, ayrıca yeni immünoterapötik ilaç çalısmalarına katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler : malign melanom,CD80,CD86,PDL-1