Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS44 - MELANOMDA BRAF V600E MUTASYONU TESPİTİNDE BİR TARAMA TESTİ OLARAK BRAF İMMUNHİSTOKİMYASININ YERİ?
Dermatopatoloji
Seda Gün1, Mehmet Kefeli1, Levent Yıldız1
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
 

GİRİŞ

Melanomlar etiyolojik ve prognostik özellikleri ile heterojen bir neoplazidir. Melanomların %50-70’inde BRAF mutasyonu saptanır. BRAF mutasyonunun tespitinde kullanılan moleküler yöntemler %80-90 sensitif, spesifik ve pahalı yöntemlerdir. İmmunohistokimya patoloji pratiğinde moleküler tekniklere göre daha yaygın, hızlı, nispeten ucuz yöntemlerdir. Çalışmamızda” real time PCR” yöntemi ile BRAF mutasyonu araştırdığıımız malign melanom olgularında immunohistokimyasal yöntem ile moleküler yöntemi karşılaştırmayı ve bir ön test olarak BRAF immünhistokimya sonuçlarının moleküler test sonuçları ile olan uyumunu araştırmayı amaçladık.

OLGU

2015 ve 2016 yılları arasında BRAF mutasyonu tespiti için departmanımıza gelen 30 metastatik melanomlu hastanın seçilen bloklarına Cobas 4800 cihazı ile BRAF Real time PCR yöntemi uygulandı ve BRAF primer antikoru (anti BRAF mause monoklonal primer antikor, Ventana Medical System, Tuscon, Arizona, USA) ile immunohistokimyasal çalışma yapıldı. Kesitler iki gözlemci tarafından incelendi. Melanom hücrelerinin %30 ve üzerinde sitoplazmik boyanma yaygınlığı gösterdiği ve pozitif kontrolle kıyaslandığında orta ve güçlü boyanma şiddeti gösteren olgular pozitif kabul edildi.

İmmunohistokimyasal yöntemin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri (PPD), negatif prediktif değeri (NPD) dört gözlü tablo istatistikleri yapılarak değerlendirildi.

30 vakanın 7 sinde (%23,33) moleküler yöntemle BRAF mutasyonu saptandı. Bu 30 vakaya yapılan immunohistokimyasal yöntemle 7’sinde(%23,33) pozitiflik saptandı. Moleküler yöntemle ve immunohistokimyasal yöntemle pozitif ve negatif olan vakalar aynıydı. Moleküler yöntem referans test olarak kabul edildiğinde immunohistokimyasal boyama yönteminin duyarlılığı, özgüllüğü %100, PPD ve NPD’ i %100 olarak değerlendirildi.

TARTIŞMA

BRAF codon 600 mutasyonlu evre IV melanomlu hastaların tedavisinde BRAF kinaz inhibitörleri ilk seçenektir. Bu nedenle BRAF mutasyonunun hızlı tespiti tedavi kararında kritik önem taşır. Mutasyon tespitinde moleküler teknikler yüksek duyarlık ve özgüllüğe sahiptir. Ancak çoğu patoloji departmanında bu yöntemlerin uygulanması güç ve maliyet-etkin değildir. İmmunohistokimya moleküler tekniklere göre ucuz, az tümör hücresine uygulanabilen, yapılması daha kolay ve daha kısa sürede sonuçlanan bir yöntemdir. Mutant olgunun saptanmasında bir tarama testi olarak BRAF immünhistokimyasının kullanımı moleküler testin maliyet/etkin bir biçimde kullanımına olanak sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler : BRAF, immunohistokimya, malign melanom, PCR