Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS46 - ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ VE KARSİNOMUNDA NÜKLEUS BOYUTUNUN KARŞILAŞTIRMALI MORFOMETRİK ANALİZİ
Jinekopatoloji
Ayşe Nur Uğur Kılınç1, Sıddıka Fındık1
1Necmettin Erbakan Üniversitesi
 

Giriş

Ülkemizde ve tüm dünyada sıklığı giderek artmakta olan endometrial karsinomların öncül lezyonları endometrial hiperplazilerdir. Histopatolojik özellikleri tanımlanmış olmasına rağmen kriterlerin objektif olmaması ve immünohistokimyasal tekniklerin sınırlı olması hiperplazi olgularında gözlemciler arasında uyumsuzluk ortaya çıkarmaktadır.

Amaç:

Çalışmamızda atipili ve atipisiz endometrial hiperplazi ile atipili hiperplazi (EİN) ve Grade-I karsinomlarda gland epitel hücrelerinde en kısa nukleus çapı ölçülerek gözlemciler arasındaki varyasyonlarını en aza indirmek için tanıya yardımcı olabilecek farklılık ve oran bulmayı amaçladık.

Materyal-Metod:

Çalışmamıza; küretaj ve histerektomi materyallerinde proliferatif endometrium, endometrial hiperplazi ve adenokarsinom tanısı almış 100 vaka dahil edildi. Her bir olguda 50 adet gland epitel hücresi nükleuslarının en kısa çapı görüntü analiz programı ile (BAB Bs200Pro Image Analysis Software) manuel olarak ölçüldü. Her olgu için en kısa nükleus çapı ortalaması değişkeni hesaplandı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak incelendi. Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi ile proliferatif endometrium/atpisiz hiperplazi ve atipili hiperplazi (EİN)/ adenokarsinom arasında ikili gruplar karşılaştırıldı.

Bulgular

Elde edilen sonuçlarımıza göre nükleus kısa çap ortalamalarını (NKÇO) birbirleri ile oranladığımızda atipili hiperplazideki bezlerdeki NKÇO’ nun normal proliferatif endometriuma ait bezlerdeki NKÇO’ nun yaklaşık 2 katı (1.89± 0.60) büyüklüğünde olduğu saptandı. 2’li grupların karşılaştırılmasında istatistiksel olarak atipili hiperplazi ve adenokarsinoma ait gland epitel NKÇO ile atipisiz hiperplazi ve proliferatif endometriuma ait gland epitel NKÇO hariç tüm gruplarda anlamlı farklılık saptandı (p< 0.01).

Tartışma ve sonuç

Çalışmamızdaki gruplar arasında ortaya çıkan nükleus çapları ile ilgili oran ve kıyaslamaların; ayırıcı tanıda rutin ışık mikroskobu ile histopatolojik incelemede ilave ekipman gerekmeden öngörü sağlayarak pratik uygulamalarda faydalı olacağını düşünüyoruz.

Literatürde atipili hiperplazi (EİN), adenokarsinom (grade 1), atipisiz hiperplazi ve proliferatif endometrium nükleus çap ölçümleri oranları ile ilgili herhangi bir yayına rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmamız böyle bir analizin değerlendirilmesinde bir ilki teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler : Proliferatif endometrium, Endometrial hiperplazi, Endometrial karsinom, Nükleus çapı, Morfometrik analiz