Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS49 - ENDOMETRİUM KANSERLERİNDE GOLGİ FOSFOPROTEİN 3 (GOLPH3): MOLEKÜLER VE İMMUNOHİSTOKİMYASAL ÇALIŞMA
Jinekopatoloji
Burcu Sanal Yılmaz1, Pınar Karabağlı2, Uğur Arslan2, Özlem Ata2, Güler Yavaş2, Zeliha Esin Çelik2, Duygu Fındık2, Çetin Çelik2
1Karaman Devlet Hastanesi
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi
 

Amaç: Endometrium kanseri, kadın genital sisteminin en sık görülen malign tümörüdür. Son yıllarda, endometrium kanserinde mortaliteden ziyade, ortaya çıkan yeni vaka sayısındaki artış önem kazanmıştır. Bu nedenle, prognozda etkili klinikopatolojik faktörler, mortalite riskinin ve hedefe yönelik gelişmiş tedavi stratejilerinin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla, çalışmamızda güncel literatürde farklı solid tümörlerde varlığı gösterilen GOLPH3’ün, endometrium kanserinde prognoza etkisi araştırılmıştır. GOLPH3, aynı zamanda GPP34/GMx33/MIDAS olarak bilinen, veziküler taşınmayı sağlayan onkoproteinlerin heyecan uyandıran yeni bir sınıfıdır. Çeşitli solid tümörlerde varlığı gösterilmiş olup yüksek ekspresyonunun kötü prognozla ilişkili olduğu bildirilmiştir. Ancak henüz literatürde GOLPH3 ekspresyonunun Endometrium Kanserindeki rolü ile ilgili yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 90 Endometrium karsinomu ve 11 benign endometrium dokusu içeren 101 olgu ele alınmıştır. İmmunohistokimyasal GOLPH3 ekspresyonunun, klinikopatolojik parametreler (yaş, tümör boyutu, myometrial invazyon, servikal stromal tutulum, lenfovasküler invazyon, tümörün histolojik tipi, derecesi, evresi, risk grubu, lenf nodu tutulumu ), tedaviye yanıt, prognoz ve sağkalım ile ilişkisi ve bunların PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile korelasyonu değerlendirilmiştir.

Bulgular: Endometrium kanserinde, GOLPH3’ün immunohistokimyasal ekspresyonu ile PCR değerlerinin birbiriyle korele olduğu saptanmıştır (p=0,000). GOLPH3 PCR değerleri özellikle klinikopatolojik prognostik faktörlerden uzak metastaz ve tedaviye yanıtla ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p=0,022 ve p=0,014). Diğer parametreler ve sağ kalım ile istatistiksel olarak anlamlı farklılık içermediği görülmüştür. Özellikle histolojik derecelendirme ve/veya malign ve benign endometrial lezyonlar ayrımında bir anlamı olmadığı saptanmıştır.

Sonuç

Bu bilgiler ışığında, endometrium kanserinde GOLPH3 ekspresyonunun, klinik prognostik bir faktör olarak tedaviye yanıtı ve metastaz potansiyelini öngörmede, hedefe yönelik tedavide tedavi protokolünü belirleyebilecek bir onkoprotein olarak kullanılabileceğine inanıyoruz. Ancak GOLPH3'ün benign endometrial dokularda da ekspresyon gösterdiği akılda tutulmalı ve rutin pratikte daha geniş hasta gruplarında daha çok çalışma yapılarak değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler : Endometrium, Karsinom, GOLPH3, Prognoz