Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS50 - SEKS KORD STROMAL TÜMÖRLERİN AYIRICI TANISINDA YENİ İMMUNOHİSTOKİMYASAL BELİRLEYİCİ: SF-1
Jinekopatoloji
Aslıhan Alpaslan1, Alp Usubütün2
1Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. İlhan Özdemir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
 

Amaç:

Seks kord stromal tümörler, bazı metastatik ve primer over tümörleri ile morfolojik olarak karışabilmektedir. SF-1 seks kord stromal tümörlerde immünohistokimyasal olarak pozitif boyanan yeni bir belirleyicidir. Seks kord stromal tümörler ve morfolojik olarak karışabilen tümörlerde SF1’in ayırıcı tanıdaki yeri araştırıldı.

Gereç ve Yöntem:

Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim dalında 2004-2016 yılları arasında rapor edilmiş 69 olgu çalışmaya alındı. Olguları seks kord stromal tümörler (Granülosa hücreli tümör, Sertoli-Leydig hücreli tümör, Steroid hücreli tümör, Sklerozan stromal tümör, Juvenil Granülosa hücreli tümör, Andiferansiye seks kord stromal tümör, Gebelik luteoması, Stromal luteoma) ve onlarla karışabilecek seks kord stromal olmayan tümörler (Lobüler meme karsinom metastazı, duktal karsinom metastazı, duktal+lobüler karsinom metastazı, Brenner tümörü, endometrial stromal sarkom, mezotelyoma, hiperkalsemik tip küçük hücreli karsinom, ektopik adrenal dokusu) şeklinde gruplandırarak olgu tanısı seçimi yapıldı. Mevcut olgulara ait H&E kesitler yeniden gözden geçirilerek tanıları teyit edildi ve morfolojik olarak temsili bloklar seçilerek immünohistokimyasal olarak SF-1 uygulandı. Tüm olgularda nükleer boyanma pozitif olarak kabul edildi. Boyanmanın yaygınlığı %10’un altı, %10-50, %50-75, %75 ve üzeri olarak; şiddeti ise boyanmama, zayıf boyanma, kuvvetli ve şiddetli boyanma şeklinde değerlendirildi.

Bulgular:

23 olguluk seks kord stromal tümörler grubunda bulunan Sertoli-Leydig hücreli tümör, andiferansiye seks kord stromal tümör ve gebelik luteoması %75 ve üzeri yaygın ve şiddetli, granülosa hücreli tümör ve stromal luteoma %50-75 oranında yaygın ve kuvvetli, sklerozan stromal tümör ve yüksek dereceli Sertoli-Leydig hücreli tümör %10-50 oranında yaygın ve zayıf boyanma gösterirken 46 olgudan oluşan seks kord stromal olmayan grupta ektopik adrenal dokusu dışında kalan tümörlerde boyanma izlenmedi. Boyanmanın izlenmediği tümörlerde tümör komşuluğundaki over stromasında SF-1 ile zayıf boyanma görüldü.

Sonuçlar/Tartışma:

Literatürde seks kord stromal tümörler için standart belirleyici inhibindir ancak sensitivitesi düşüktür. Özellikle sklerozan stromal tümör gibi genellikle inhibin ile negatif olan neoplazilerde SF-1 ile boyanmanın görülmesi ve seks kord stromal olmayan tümörlerde SF-1 ile boyanmanın olmaması önemlidir. Ayrıca normal over stromasında pozitif boyanma elde edilmesi kayda değerdir.

Anahtar Kelimeler : Seks kord stromal tümörler, SF-1, over