Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS51 - OVARYAN EPİTELYAL TÜMÖRLERDE HIF-1 ALFA EKSPRESYONUNUN KLİNİKOPATOLOJİK ÖNEMİ
Jinekopatoloji
Dudu Solakoğlu Kahraman1, Gülden Diniz1, Sevil Sayhan1, Duygu Ayaz1, Tuğba Karadeniz1, Melis Yemen1, Muzaffer Sancı2
1İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
2İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Kliniği
 

ÖZET

Giriş

Hipoksi ile indüklenen faktör-1 (Hypoxia Inducible Factor-1/ HIF-1); glukoz transportu, glikolitik enzimler ve vasküler endotelyal büyüme faktörü kodlayan genlerin transkripsiyonunu aktive eder. HIF-1 transkripsiyonel aktivitesi HIF-1 alfa alt ünitesinin düzenli ekspresyonuyla sağlanır. Yapılan çalışmalar HIF-1α ekspresyonunun tümör hücrelerinin hipoksiye adaptasyon mekanizmalarından biri olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın amacı ovaryan epitelyal tümörlerde immünohistokimyasal HIF-1α ekspresyonunun klinik- patolojik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2002-2013 yılları arasında over tümörü tanısı alan ve tedavi edilen 137 hastanın rezeksiyon materyallerinde immünohistokimyasal olarak HIF-1α çalışıldı. Bu seride, 87 ovaryan epitelyal karsinom, 12 borderline tümör ve 36 benign seröz epitelyal ovaryan tümör vardı. Nükleer HIF-1α immun reaktivitesi yaygınlık ve yoğunluk için ayrı ayrı değerlendirildi.

Bulgular: Malign tümörlerin 34’ü seröz,17’si müsinöz ve 38’i endometrioid karsinomdu. İstatistiksel olarak nükleer HIF-1α ekspresyonu, müsinöz karsinom harici karsinomlarda genellikle pozitifti. Benign ve borderline seröz tümörler ile müsinöz tümörlerin çoğunda HIF1-α ekspresyonu negatifti.

Tartışma: Önceki çalışmalarda HIF-1α’nın pek çok kanser türünde aşırı miktarda eksprese olduğu ve artmış mortalite riski ile birlikteliği gösterilmiştir. Bizim çalışmamızdaki bulgular; overin seröz ve endometrioid karsinomlarının patogenezi ve HIF-1α ekspresyonu arasında bir ilişkinin varlığını göstermiştir. Bu sonuç; özellikle güçlü HIF-1α ekspresyonu gösteren over karsinomlarında, tümör hipoksisinin kemorezistans oluşmasında rol oynayabileceğini düşündürmüştür.

Anahtar Kelimeler : Over, Epitelyal tümörler, HIF-1 alfa