Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS58 - DİFFÜZ BÜYÜK B-HÜCRELİ LENFOMA OLGULARINDA DOUBLE-EKSPRESÖR GRUBUN BELİRLENMESİ VE PROGNOSTİK ÖNEMİNİN SAPTANMASI
Hematopatoloji
Muhammed Hasan Toper1, Süheyla Bozkurt1, Tayfun Elibol2, Tülin Tuğlular2
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı
 

Amaç:

Diffüz büyük B-hücreli lenfoma, NOS (DBBHL,NOS) olgularında BCL2 ve MYC immünekspresyonu gösteren double-ekspresör lenfoma alt grubunun belirlenmesi, bu grubun klinik veriler ve sağkalım ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Ayrıca lenfoma patogenezinde veya prognostik açıdan rolü olabilecek AID,UNG,P53 ve ATM proteinleri ve MLH1,MSH2,MSH6,PMS2 yanlış-eşleşme tamir proteinlerinin ekspresyonları ile ilişkisi değerlendirilmesi hedeflendi.

Gereç-Yöntem:

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda Ocak/2007–Haziran/2015 tarihleri arasında DBBHL,NOS tanısı verilen 90 olgu çalışmaya alındı. İmmünhistokimyasal yöntemle olgulara ait tümör örneklerinde, double ekspresör grubun belirlenmesi için BCL2 ve MYC belirteçlerinin ve patogenezde önemi olabilecek AID,UNG,P53,ATM, MLH1,MSH2,MSH6,PMS2 DNA tamir ilişkili proteinlerin ekspresyonları değerlendirilerek ekspresyon izlenen hücrelerin yüzdesi saptandı. Olgulara ait klinik veriler (Yaş,cinsiyet,yerleşim,evre,klinik skorlama) ve toplam sağkalım bilgileri değerlendirildi.

Bulgular:

Çalışmamızdaki 90 olgunun, 46’sı kadın(%51,1), 44’ü erkek(%48,9) olup ortanca yaşları 59 olarak bulundu. Tümör örneklerinin 48’inin(%53,3) lenf nodu yerleşimli olduğu, 42’sinin ise(%46,7) ekstranodal yerleşimli olduğu görüldü. Tümör yerleşimine göre prognoz açısından fark izlenmezken; Evre III-IV, yüksek R-IPI ve NCCN-IPI skoru ve 60 yaşın üzerinde olan olguların prognozunun daha kötü olduğu saptandı.

MYC ile ≥%40 ekspresyon varlığı 19 olguda(%21,1), BCL2 ile ≥%50 ekspresyon varlığı 53 olguda(%58,9) izlendi. Hem MYC hem BCL2 immünekspresyonunun belirlenen eşik değerlerden yüksek olduğu 11 olgu(%12,2) double-ekspresor DBBHL olarak kabul edildi. Double-ekspresor lenfoma ile klinik veriler arasında ilişki saptanmadı.Double-ekspresör grupta daha kötü klinik seyir izlenmekle birlikte prognoz ile anlamlı ilişkisi saptanamadı. MYC ekspresyonu izlenen olgularda kötü prognoz ile, MYC ve BCL2 negatif olgularda ise iyi prognoz ile anlamlı ilişki saptandı.

MLH1,MSH2,MSH6,PMS2 proteinlerinde immünekspresyon kaybı izlenmedi. AID,UNG,P53,ATM proteinlerinin ekspresyonları ile double-ekspresor DBBHL ve prognoz arasında anlamlı ilişki saptanmadı.

Sonuç

Double-ekspresör DBBHL olgualarında MYC ekspresyonu kötü prognoz ile ilişkisi saptanmaktayken, ile bu ilişki saptanamadı. Literatürde sıklıkla double-ekspresör grubun kötü prognozla ilişkisi belirtilmekle birlikte yeni çalışmalar ile desteklenmesi gereklidir.

AID,UNG,P53,ATM ile ilişki saptanmaması ve yanlış-eşleşme tamir proteinlerinde immünekpresyon kaybı olmaması nedeniyle, bu proteinlerin DBBHL patogenezinde belirgin rolü olmadığını desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler : Diffüz büyük B-hücreli lenfoma, Double-ekspresör lenfoma, MYC, AID, Yanlış-eşleşme tamir protienleri