Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS60 - KLASİK HODGKİN LENFOMA VAKALARINDA PD-L1 EKSPRESYONUNUN SIKLIĞI, EBV İLE İLİŞKİSİ, KLİNİK VE PROGNOSTİK ÖNEMİ
Hematopatoloji
Süleyman Özdemir1, Özlem Ton Eryılmaz1, Fevziye Kabukçuoğlu1
1Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
 

Amaç: PD-L1, antijen sunucu hücrelerin yüzeyinde eksprese edilen, T hücrelerin yüzeyindeki PD-1 reseptörüne bağlanarak, T hücreli immüniteyi inhibe eden bir moleküldür. PD-L1’i hedef alan çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Klasik Hodgkin lenfoma bu hastalıklardan biridir. Çalışmamızda klasik Hodgkin lenfoma vakalarında PD-L1 ekspresyonunun sıklığı, EBV ile ilişkisi, klinik ve prognostik öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem: 2008-2017 yılları arasında klasik Hodgkin lenfoma tanısı alan lenf bezi eksizyon materyalinde klasik Hodgkin lenfoma tanısı alan toplam 56 vaka çalışmaya alındı. Bu vakaların yaş, cinsiyet, histolojik alt tip, EBV pozitifliği değerlendirildi. Klinik kayıtları incelenen vakalardan 39’unda geliş anındaki hastalık evresiyle hastalarda dalak, kemik iliği ve ekstralenfatik tutulum olup olmadığına dair bilgilere ulaşıldı. Hastanemizde tedavi ve takipleri yapılan 34 hastanın dosyaları incelendi. Hastaların toplam takip süreleri ve hastalıksız sağ kalım süreleri ile nüks görülen, hastalık nedeniyle ex olan hastalar değerlendirildi.

Reed-Sternberg hücrelerinin %5’inden fazlasında membranöz ve sitoplazmik boyanma gösteren vakalar PD-L1 boyanma şiddetine göre 1+,2+,3+ olarak gruplandı. 2+ ve 3+ olanlar PD-L1 pozitif olarak değerlendirildi. Tümör mikroçevresini oluşturan hücrelerde %20 üzerinde PD-L1 boyanması pozitif kabul edildi.

Bulgular: Vakaların 50(%88,7) tanesinde PD-L1 pozitif boyandı. EBV pozitif ve negatif vakalarda benzer oranlarda boyanma görüldü(p=1,000). Hastaların yaşları(p=0,131), cinsiyetleri(p=0,655), evreleri(p=1,000), dalak tutulumu (p=1,000), ekstralenfatik organ tutulumu(p=1,000), kemik iliği tutulumu(p=1,000) ve B semptomları(p=0,661) gibi klinik özellikleri ile PD-L1 ekspresyonu arasında ilişki saptanmadı. Vakaların toplam izlem süresi ortalama 34,8(4-108) ay, hastalıksız izlem süresi ise ortalama 26,9(0-96) ay idi. PD-L1 pozitif ve negatif vakaların prognozları arasında istatistik olarak anlamlı fark görülmedi. Tüm vakalarda tümör mikroçevresini oluşturan hücrelerde PD-L1 pozitifliği saptandı.

Sonuç

Hastaların histolojik alt tip, EBV pozitifliği, diğer klinik ve prognostik özellikleri ile PD-L1 pozifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak, hastaların büyük bir kısmında PD-L1 pozitif olması bu hastaların programlı ölüm yolağına karşı geliştirilen ilaçlardan fayda görme potansiyelini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler : Hodgkin Lenfoma, PD-L1, EBV