Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS62 - KTÜ PATOLOJİ ANABİLİM DALI'NDA 2008-2014 YILLARINDA TANI ALAN LENFOMA OLGULARININ WHO 2008'E GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ
Hematopatoloji
Zeynep Sağnak Yılmaz1, Ümit Çobanoğlu2
1Şehitkamil Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü, Gaziantep
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Trabzon
 

Amaç: Lenfomalar, insidans, etyoloji ve prognoz açısından farklılık gösteren heterojen malign tümör grubudur. WHO 2008 sınıflamasına göre lenfoid neoplaziler 6 ana gruba ayrılmaktadır. Çalışmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı’ nda 2008-2014 yıllarında tanı alan lenfoma vakalarının histolojik alt gruplarının dağılımı, sıklık oranları ve demografik özellikleri incelenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2008-2014 yılları arasında matür B ve T- NK hücreli neoplazi, Hodgkin lenfoma, Langerhans hücreli histiyositoz ve histiyositik sarkom tanısı alan tüm yaş grubundan hastalar dahil edilmiştir. Nodal bölgeden tanı alan vakalar bölgesine göre 5 gruba, ekstranodal bölgeden tanı alanlar 23 gruba ayrılmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.00 ile analiz edilmiştir. Niteliksel verilerin özetlenmesinde sayı ve yüzde, ölçümsel verilerin özetlenmesinde ortanca (minimum-maksimum) ve ortalama değer (standart sapmalı) kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmadaki 1136 lenfoid neoplazi vakasının %62,1’ i erkektir. Vakaların %79,2’ si matür B hücreli neoplazilerden oluşmaktadır. B hücreli neoplaziler arasında en yüksek oranda büyük B hücreli lenfoma (BBHL) izlenmiştir (%28,1). Bunu plazma hücreli miyelom (%28) ve KLL (%25,6) takip etmektedir. Matür T-NK hücreli neoplazi vakaları arasında en sık mikozis fungoides görülmüştür (%64,7). Klasik Hodgkin lenfoma alt tipleri arasında en sık nodüler sklerozan tip izlenmiştir (%50,8). Lenfoid neoplazilerin çoğunluğu lenf nodundan tanı almıştır (%61,7). En sık tanı koyulan ekstranodal bölgeler sırasıyla GİS, Waldeyer halkası, dalak ve beyindir.

Sonuç

Çalışmamızdaki lenfoid neoplazilerin histolojik alt tip yüzdeleri genel olarak WHO 2008 ile uyumlu niteliktedir. Ülkemiz büyük oranda Asya kıtasına bağlı olduğu için çalışmamızdaki B hücreli neoplazi yüzdesi (%79,2), ABD ve Batı Avrupa’ ya göre daha düşüktür. Folliküler lenfoma ABD ve Avrupa’ da sık görülen bir lenfoma çeşidi olmasına rağmen çalışmamızda folliküler lenfoma vaka yüzdesi düşüktür (%2,9). Non-Hodgkin lenfoma (NHL) vakalarının %48,1’ i ekstranodal bölgeden tanı almıştır. Bu sonuç batı ülkelerine göre yüksek, Asya ülkeleri ile benzer niteliktedir. Çalışmamızda, literatürle uyumlu olarak ekstranodal NHL’ larda en sık tutulan bölgeler GİS ve Waldeyer halkasıdır.

Anahtar Kelimeler : Malign lenfoma, WHO sınıflaması, B hücreli lenfoma