Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS63 - TÜMÖRE EŞLİK EDEN GRANÜLOMATÖZ MEDİASTİNEL LENFADENİT
Hematopatoloji
Emine Kılıç Bağır1, Arbil Açıkalın1, Alper Avcı2, Esra Altun1, İsmail Hanta3, Cemal Özçelik2, Melek Ergin1, Derya Gümürdülü1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Ad.
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gögüs Cerrahisi Ad.
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gögüs Hastalıkları Ad.
 

Amaç;

Granülomatöz inflamasyon makrofajlar, epiteloid histiyositler ve mültinükleer dev hücreler ile karakterize kronik inflamasyonun özel bir şeklidir. Granülomatöz inflamasyonun en sık sebepleri mikobakteriler, mantarlar ve parazitler gibi infektif ajanlar yanısıra sarkoidoz, yabancı cisim reaksiyonu, chron hastalığı gibi non-infektif sebeplerdir. Granülomatöz inflamasyon aynı zamanda meme, hodgkin lenfoma, renal hücreli karsinom, akciğer, kolon, laringeal kanserler gibi pek çok kanserde primer tümörün drene olduğu lenf nodüllerinde veya uzak yerleşimli lenf nodüllerinde metastaz olmasa da karşımıza çıkabilmektedir.

Bu çalışmada mediasten yerleşimli lenf nodüllerinde radyolojik olarak metastaz şüphesi olan lenf nodüllerinde granülomatöz lenfadenit tanısı alan olgularda tümör ile granülomatöz inflamasyonun ilişkisini tespit etmeyi amaçladık. Olgular da PCR yöntemi ile mikobakterium tüberkülozis varlığı araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem;

Mediastinal granülomatöz lenfadenitli tümör tanısı alan toplam 39 hasta çalışmaya alınmıştır. Olgular demografik veriler, lokalizasyon, primer tümör tanısı ve klınık bulguları ile birlikte değerlendirildi. Mikobakterium tüberkülozis, tüm olgularda Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile araştırıldı.

Bulgular;

Çalışmaya dahil edilen 39 olgunun 15’i (%38,4) erkek, 24’i (%61,6) kadın olup yaş ortalaması 57 (22-74y) idi. Olguların primer tümör tanıları;10 akciğer karsinomu, bir timoma, dörd endometrium kanseri, yedi gastrointestinal trakt, iki lenfoid neoplazi, üç malign melanom, dokuz meme karsinomu, iki malign mezenkimal tümör, bir larinks karsinomu idi. PET-CT’de mediastinel lenf nodlarının ortalama submax değeri 11,8 (2,8-26,2) idi. Histopatolojik incelemede granülomatöz lenfadenit paterni; 12 olguda nekrotizan granülomatöz inflamasyon iken 27 olguda non-nekrotizan granülomatöz inflamasyon idi. Tbc PCR ile 5 olguda M. tüberkülozis tespit edildi.

Sonuç;

Neoplastik hastalıklarda granülomatöz inflamasyonun nedeni ve mekanizması net olamamakla birlikte etken tespit edilemeyen olgularda tümöre karşı immünolojik bir yanıt olabileceği bildirilmektedir. Granülomatöz lenfadenit, hem radyoloji hem de pozitron emisyon tomografisi de maligniteyi taklit edebilir. Aşırı evrelemeyi önlemek için şüpheli lenf nodlarına histopatolojik değerlendirme yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler : Granülomatöz lenfadenit, malignite, mediasten,Tbc-PCR