Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB029(167) - Küçük Hücre Dışı Akciğer Karsinomlarının Yapısal, Sitolojik Özellikleri ile p53 ve Ki67 Ekspresyonunun Prognostik Değeri
Pulmoner Patoloji
Tuğba Günler 1, Pınar Karabağlı 2, Zeliha Esin Çelik 2, Ceyhan Uğurluoğlu 2
1 Tc Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Abd, Konya
  AMAÇ

Akciğer kanseri, tüm dünyada morbidite ve mortaliteye sebep olan ve çoğu ülkede sağlık giderlerinin önemli bir kısmını oluşturan agresif bir kanserdir. Bu nedenle bu alanda yapılan son çalışmalar, tümörü erken evrede tespit etme, nüks ve mortalite riskini belirleme ile hedef tedavide etkili olan klinikopatolojik faktörleri saptamak için yürütülmektedir. Bu çalışmanın amacı, rezeksiyon materyallerinde adenokarsinom (ADK), skuamöz hücreli karsinom (SHK), büyük hücreli karsinom (BHK) ve büyük hücreli nöroendokrin karsinom (BHNEK) tanısı alan olguları 2015 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflamasına göre alt tipleri ile birlikte yeniden değerlendirerek, p53 ve Ki-67'nin immünohistokimyasal ekspresyonunun klinikopatolojik parametler ile ilişkisini ve prognostik önemini belirlemektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

Rezeksiyon materyallerinde ADK, SHK, BHK ve BHNEK tanısı alan Evre I - III arasındaki 125 olgu, 2015 DSÖ sınıflamasına göre yeniden sınıflandırıldı. Retrospektif olarak klinikopatolojik özellikler (cinsiyet, yaş, sigara kullanımı, tümör boyutu, plevra invazyonu, lenf nodu tutulumu, evre) ile p53 ve Ki-67 immunhistokimyasal ekspresyonu arasındaki ilişki değerlendirildi.

BULGULAR

p53 ekspresyonu 61 olguda >%10'du. Ki-67 ekspresyonunun ortalama değeri %32,9?du. Hem p53 hem de Ki-67 ekspresyonunun tümörün histolojik tipleri ile ilişkisi incelendiğinde anlamlı sonuçlar bulundu (p=0,036 ve p=0,000). Ki-67?den farklı olarak p53 ekspresyonu ADK alt tiplerinde grade yükseldikçe anlamlı yüksek bulundu (p=0,036). Yüksek Ki-67 ekspresyonu tümör boyutu ve evre artışı ile ilişkiliydi (p=0,008 ve p=0,020). Tek değişkenli ve çok değişkenli analizlerde prognozu etkileyen faktörler yaş ve tümörün evresi idi (p=0,021 ve p=0,041). p53 ve Ki-67 ekspresyonlarının sağkalıma tek başına etkili olmadığı, birden fazla faktör ile (yaş, evre) beraber değerlendirildiğinde sağkalımı etkilediği tespit edildi.

SONUÇ

Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarındaki Ki-67?nin immünohistokimyasal ekspresyonu, daha büyük tümör boyutu ve ileri evre ile güçlü bir ilişkiyi gösterir. Bununla birlikte, p53 ve Ki-67 proteinlerinin prognostik önemi daha büyük hasta gruplarında ve uzun süreli takiplerle değerlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler : Akciğer, Karsinom, Ki67, Küçük hücre dışı, p53