Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL062(258) - Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde ERCC-1 Ekspresyonu
Pulmoner Patoloji
Yeliz Arman Karakaya 1, Gamze Gököz Doğu 2, Sevin Başer Öncel 3, Ferda Bir 1
1 Pamukkale Üniversitesi , Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Pamukkale Üniversitesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
3 Pamukkale Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
  AMAÇ:

DNA onarım mekanizmaları akciğer kanserinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan platin temelli tedavilere dirençte önemli rol oynar. Nükleotid eksizyon onarımı platin bazlı tedavi direncinde en önemli mekanizmadır. ERCC1 (Excision repair cross-complementing group 1) bu tip DNA hasarının onarımı ile ilişkili bir gendir. Bu çalışmada küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında ERCC1 ekpresyonunun sağkalım üzerindeki etkisi ve platin bazlı kemoterapilerle ilişkisini araştırmayı amaçladık.

MATERYAL METOD:

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı?nda 2015 - 2018 yıllarında küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanısı alan 191 olgu çalışmaya alındı. Olgulara ait tümörden zengin bir blok seçilerek ERCC-1?in immünhistokimyasal ekspresyonu değerlendirildi, klinikopatolojik ve sağkalım verileri ile karşılaştırıldı.

BULGULAR:

Çalışmaya dahil edilen 191 olgunun 130?u skuamöz hücreli karsinom, 60?ı adenokarsinom, 1?i küçük hücreli dışı karsinomdur. Olguların 119?u platin bazlı kemoterapi ile tedavi edilmiş, bunlardan 24?üne ek olarak cerrahi tedavi uygulanmıştır. 132?si sağ, 59?u ex?dir. Olguların 82?sinde nüks görülmüştür. Olguların 162?sinde ERCC-1 pozitif, 29?unda ERCC-1 negatiftir. Platin bazlı kemoterapi alan ERCC-1 negatif adenokarsinom olgularında, ERCC-1 pozitif olanlara göre daha uzun sağkalıma eğilim mevcuttur. Ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05).

SONUÇ:

Sonuç olarak ERCC-1 negatif adenokarsinom olgularının platin bazlı kemoterapilerden daha fazla fayda gördüğünü düşünmekteyiz. Bu nedenle ERCC1 ekspresyonu tedavide prognostik faktör olarak kullanılabileceği gibi, pozitif ekspresyon hedefe yönelik tedavilere yönelim açısından da faydalı bir belirteç olabilir. Klinik kullanım için, verilerimizin daha geniş serilerde yeni çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler : Akciğer, ERCC-1, kemoterapi, sağkalım