Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB052(285) - İNVAZİV DUKTAL KARSİNOMDA IGF-IR EKSPRESYONU VE HASTA YAŞAM SÜRESİ ARASINDA İLİŞKİ
Meme Patolojisi
Ayşe Nur Değer 1, Özlem Arık 2, Hakkı Değer 3, Filiz Özyiğit 4, Mehmet Fatih Ekici 5
1 Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
2 Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ad
3 Tc Sb Dpü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi
4 Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ad
5 Tc Sb Dpü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahisi
  Amaç: İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 reseptörü (IGF-IR) meme kanseri ile ilgili yeni tanımlanan prognostik belirteçlerden biridir. IGF-IR bir çok malign tümörde ekspresse edilen transmembran tirozin kinaz reseptörüdür. Farklı çalışmalarda IGF-IR ile östrojen reseptörleri (ER) arasında ilişki de gösterilmiştir.

Çalışmamızda invaziv duktal karsinom olgularında IGF-IR ekspresyonu ve daha iyi bilinen diğer immünohistokimyasal parametreler ile hasta yaşam süresi arasında ilişki değerlendirilmiştir. Ayrıca IGF-IR ekspresyonu ve ER arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.

Materyal Metot: 53 invaziv duktal karsinom olgusu çalışmaya dahil edilmiştir.

Olgulara ait parafin bloklardan hazırlanan kesitlerde immünohistokimyasal yöntemle IGF- IR ve Ki67 çalişılmıştır. Ayrıca patoloji labaratuvarında rutin olarak uygulanan ER, PR, CerbB2 değerleri geriye dönük olarak tekrar gözden geçirilmiştir.

Olgularda IGF-IR ekspresyonu ve diğer daha iyi bilinen immünohistokimyasal parametrelerin (Ki67, ER,PR, CerbB2)hasta yaşam süresine etkisi ve IGF-IR ve ER arasında ilişki değerlendirilmiştir.

Çalışmada IBM SPSS istatistik 20 programı, Cox oransal hazard regresyon modeli, Cramer-V ilişki katsayısı kullanılmıştır.

Sonuç: IGF-IR ekspresyonunda artış ve ER, PR, Ki67 ekspresyonunda artışın hasta yaşam süresini kısalttığı görülmüştür(p<0.05). CerbB2 ekspresyonu ve hasta yaşam süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmemiştir.

IGF-IR ekspresyonu ile ER arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmemiştir.

Tartışma: IGF-IR hücrelerde malign fenotipin gelişimi ve korumasında , tümör gelişiminde önemli bir reseptördür. Çalışmalarda serum IGF-1 düzeyinde artış kötü prognostik belirteç olarak görülmektedir.

Dokularda IGF-IR ekspresyonu ile ilgili daha az çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların bir kısmında IGF-IR ekspresyonunda artış kötü prognostik belirteç olarak görülürken, özellikle ER pozitif hastalarda IGF-IR ekspresyonunun iyi prognoz ile birlikte olduğunu göstren çalışma mevcuttur.

Biz IGF-IR ekspresyonunda artışın hasta yaşam süresinde kısalma ile ilgili olduğunu gördük. IGF-IR ekspresyonu ve ER arasında ilişki tespit etmedik. IGF-IR meme kanserinde prognozun değerlendirilmesinde önemli bir belirteç olabilir. Bu gen ve bu gene ait sinyal yolları ile ilgili ileri çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Anahtar Kelimeler : Meme Tümörü, IGR-IR, ER, Prognoz