Güncel Patoloji Dergisi 2020, Cilt 4, Sayı 2
İntraoperatif Tanı Zorluğu Yaratabilen Nadir Bir Olgu: Sklerozan Epiteloid Fibrosarkom
Melis KILIÇ 1, Mümin EMIROĞLU 1, Sümeyye EKMEKÇI 1, Yeliz PEKÇEVIK 2, Evren SANDAL 3, Emel Ebru PALA 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, İZMİR
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, İZMİR
3 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, İZMİR
DOI : 10.5146/jcpath.2020.71 Amaç: Sklerozan Epiteloid Fibrosarkom ilk kez 1995 yılında, Meis-Kindblom ve arkadaşları tarafından tanımlanmış nadir bir yumuşak doku tümörüdür. Ayırıcı tanıda metastaz mutlaka akılda tutulmalıdır.

Olgu: Olgumuz 54 yaşında kadın olup, boyun sol tarafta şişlik, disfaji, sol kolda ağrı ve uyuşukluk nedeniyle başvurdu. Manyetik Rezonans görüntülemesinde C4 vertebrada patolojik fraktüre neden olmuş, paravertebral alanlara ve nöral foramenlere uzanım gösteren, yumuşak doku komponenti olan 6x5x2,5 cm boyutlarda neoplastik lezyon tarifleniyordu. Frozen ve parafin kesitlerde hyalinize fibröz stromada kordonsal dizilim gösteren monoton epiteloid görünümlü tümör hücreleri izlendi. Fokal alanlarda yüksek mitoz ve proliferatif aktivite, heterojen sellülarite, kemik invazyonu ve nekroz izlendi. İmmünohistokimyasal incelemede uygulanan geniş panelden sadece MUC4 ile tümör hücrelerinde güçlü ve yaygın pozitiflik saptandı.

Sonuç: Sklerozan epiteloid fibrosarkom intraoperatif frozen değerlendirmede zorluk yaratabilen bir antitedir. Nadir görülen bu sarkom tipini akılda tutmak, klinikopatolojik korelasyonu sağlamak ve cerrah ile peroperatif süreçte iletişim halinde olmak doğru tanıya giden yolda en önemli basamaklardır. Anahtar Kelimeler : Sklerozan Epiteloid Fibrosarkom, Frozen, Metastaz