Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Trombositopeni ile prezente olan HIV myelopati ve parvovirüs B19 enfeksiyonu
Gülben Erdem Huq 1 Sevim Baykal Koca 1 Mehmet Hilmi Doğu 2 Esra Canan Kelten 1
1 Sbü İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü, 2 Sbü İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği

Özet

GİRİŞ

HIV ile enfekte hastalarda tüm serileri ilgilendiren sitopeniler gözlenebilir. Kemik iliği baskılanmasına virüsün kendisi, kullanılan antiretroviral ilaçlar ya da fırsatçı enfeksiyonlar neden olabilir. HIV virüsü kemik iliğinde tüm serileri etkileyen çok çeşitli değişikliklere yol açar. Sonuçta oluşan tablo HIV myelopatisi olarak adlandırılır. Parvovirüs B19 genellikle çocukluk çağında beşinci hastalık etkeni olarak bilinen tek zincirli bir DNA virüsüdür. Kemik iliğinde eritroid öncülerde replike olarak immün supressif olgularda eritropoezin geçici ya da kalıcı olarak baskılanmasına böylece kronik anemi, saf eritroid aplazi ve nadir olarak nötropeni ya da trombositopeniye neden olabilir. HIV pozitif olgularda fırsatçı enfeksiyonlardan biridir.

OLGU

29 yaşında erkek hasta yaklaşık 6 aydır diş etlerinde kanama, bacaklarda peteşi ile uyumlu döküntü ve son günlerde burun kanaması yakınması ile acil servise başvurdu. Laboratuvar incelemelerinde lökosit 7090/mm3, Hb 11,5 g/dL, hematokrit % 35,7, trombosit 6000/mm3 olarak saptandı. Yatışı yapılarak trombositopeni etyolojisi araştırılırken HIV pozitif olduğu görüldü. Kemik iliği biyopsisinde hafif hücresellik artışı, myeloid dizide kesintisiz olgunlaşma, eozinofil artışı, eritroid dizide megaloblastik değişiklikler ve özellikle nükleer büyüme gösteren erken öncülerde, intranükleer yerleşimli, berrak ya da eozinofilik görünümlü inklüzyonlar izlendi. İnklüzyonlarda immünohistokimyasal olarak Parvovirüs B19 pozitif saptandı. Megakaryositlerde sayıca artış ve çıplak nükleuslu, hiperkromatik, hipersegmente, monolobe, atipik nükleuslu formlar şeklinde displazi gözlendi. Ayrıca nonparatrabeküler yerleşimli lenfoid agregatlar ve hafif interstisyel plazma hücre artışı dikkati çekti.

SONUÇ

HIV enfeksiyonu kemik iliğinde anormal morfolojik bulgulara ve özellikle megakaryositik seride MDS benzeri değişikliklere yol açabilir. HIV pozitif sitopenik hastaya yaklaşımda HIV myelopati olarak tanımlanan bu değişiklikler ve fırsatçı enfeksiyonlar dikkate alınmalıdır.