Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
PATOLOJİ VE FACEBOOK GRUPLARI
Pembe Oltulu1, Hatice Ölger Uzuner2, Alp Usubütün3
1Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Patoloji Abd
2Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Labaratuvarı
3Hacettepe Üniversitesi, Patoloji Abd

Özet

Amaç

Tüm dünya çapında insanlarla hızlı ve doğrudan iletişimi mümkün kılan sosyal medya (SM) araçlarının (facebook, twitter, instagram, periscope, youtoube…gibi) bilim ve eğitim alanındaki kullanımları son zamanlarda hız kazanmakta ve çeşitli makaleler kaleme alınmaktadır. Bu değişimle birlikte uluslararası arenada, patoloji alanında eğitim materyallerinin çeşitliliği artmış SM nın bu amaçla kullanımı hız kazanmıştır. Uluslararası bilimsel camiada kullanımı hız kazanan SM araçlarını tanımak, mesleki gelişim ve iletişim alanında kullanmaya biran önce başlamak (zamanı ziyan etmeden doğru ve etkin kullanım şartıyla) ülkemiz bilimsel camiası için önemli olduğu kadar patoloji camiası için de son derece önemlidir. Biz bu bildiride, SM araçlarından biri olan facebook’ta mevcut olan ulusal ve uluslararası patoloji gruplarının kısa bir analizini yapmak, tanıtmak ve zaman israfı yapmadan doğru katılım için ipuçlarından bahsetmek istedik.

Gereç ve Yöntem

Facebook arama motoru bölümüne ‘Patoloji’ ve ‘Pathology’ anahtar kelimeleri yazılarak ve gruplar başlığı işaretlenerek arama yapıldı. Gruplar; üye sayılarına, grup içeriklerine ve etkinlik türlerine göre analiz edildi. Ulusal ve uluslararası sonuçlar karşılaştırıldı.

Bulgular

Patoloji anahtar kelimesi ile 98 adet ulusal grup tespit edildi. Bu grupların 1 üyeden, 2160 (patoloji dernekleri federasyonu) üyeye kadar üye sayısı mevcuttu. Üye sayısı 100 ün altında 80 grup mevcuttu. 1230 üye ile patoloji platformu tek vaka tartışma grubu olarak belirlendi. Pathology anahtar kelimesi ile 99 adet grup tespit edildi. Bu grupların 17 üyeden, 83.104 (devesh’s pathology discussion forum) üyeye kadar üye sayısı mevcuttu. Üye sayısı 100 ün altında 4 grup mevcuttu. Grupların tamamına yakını tartışma grupları idi.

Sonuç

Çalışmamızda da ortaya koyduğumuz gibi uluslararası patoloji arenasında patolojinin hemen her dalında facebook tartışma grupları aktif bir şekilde çalışmakta ve üye sayıları her geçen gün artmaktadır. Ulusal gruplarımız mesleki topluluklar şeklinde olup bir adet vaka eğitim ve tartışma grubumuz mevcuttur. Uluslararası arenada olduğu gibi tüm patoloji alt dallarına ait ulusal eğitim ve tartışma gruplarının sayısının artırılması ve aktifleştirilmesi mesleki gelişmemize katkı sağlayabilir.